SEO-ordlista: 30 vanliga SEO-termer förklarade på ett enkelt sätt.

Table of Contents

30 SEO-termer med enkel förklaring som en SEO ordlista

Det är lätt att känna sig som en nykomling och lite borta i SEO-världen när termer som t.ex. ”Domain Rating” (DR) och ”SERP” kastas omkring på möten och i mejltrådar. Många slänger sig dessutom med begrepp som de knappt själva förstår, ofta bara för att verka viktiga. Men sanningen är att det kan vara rätt bra att ha koll på vad dessa ord faktiskt betyder – inte minst om du vill fatta rätt beslut för din digitala närvaro. För låt oss vara ärliga: frågan är inte OM du kommer snubbla på SEO, utan NÄR.

Här nedan har vi sammanställt en SEO-ordlista över viktiga och ofta förekommande SEO-termer och vad de betyder – så du slipper googla dem i smyg på nästa möte 😉

 

SEO-termer som är bra om du känner till

Innan vi dyker in i SEO-djungeln med alla termer, låt oss börja med en kul term – “ELI5”. Det står för “Explain Like I’m 5” och är faktiskt ett perfekt exempel på vad den här artikeln handlar om. Ett försök att förklara komplicerade termer på enklast tänkbara sätt. För visst är det typiskt att när man ber någon förklara något enkelt, så kommer de med en förklaring som är ännu krångligare? Men vi ska ändra på det! I den här guiden förklarar vi allt så enkelt att till och med en femåring skulle förstå (more or less).

1. SEO (Sökmotoroptimering)

First things first, right? SEO är grunden för all digital synlighet om webben är en stor del av din affär och något varje företagare behöver förstå. SEO och Sökmotoroptimering handlar om att göra din webbplats så attraktiv som möjligt, både för människor och för sökmotorer som Google. Det inkluderar allt från tekniska aspekter som sidans laddningstid till innehållsmässiga delar som texter och bilder.

Genom att arbeta smart med SEO ökar du chansen att din sida dyker upp när potentiella kunder söker efter just dina tjänster och produkter. Det bästa? När du väl gjort jobbet fortsätter det att ge resultat över tid, till skillnad från betald annonsering som slutar fungera så fort du slutar fylla på med cash.

ELI5: Tänk dig att din hemsida är en butik på en stor gata full med andra butiker. SEO är som att göra allt rätt – ha en snygg skylt, hålla rent och snyggt utanför, spela bra musik och ha de produkter folk vill ha precis innanför dörren. När du gör det rätt vill både kunderna och Google skicka fler människor till just din butik.

2. SERP (Search Engine Results Page)

En av de mesta använda SEO-termer, allafall inom branschen. Detta är slagfältet där kampen om kundernas uppmärksamhet utspelar sig – själva resultatsidan du ser när du söker på Google. Här tävlar du inte bara mot dina konkurrenter utan också mot Googles egna resultat, kartor, bilder och annonser. De översta organiska resultaten (alltså de som inte är annonser) får nästan all uppmärksamhet – faktiskt så mycket som 70% av alla klick. Därför är det avgörande att förstå hur SERP fungerar och hur du kan optimera din sida för att hamna så högt upp som möjligt.

ELI5: Tänk dig att Google är världens största skyltfönster där alla butiker försöker visa upp sig. SERP är själva skyltfönstret, och precis som i ett riktigt skyltfönster vill du vara på ögonhöjd – inte längst ner i hörnet där ingen tittar.

3. Organic Traffic (Organisk trafik)

Detta är den trafik som kommer till din webbplats utan att du behöver betala för den. Det är besökare som hittar dig genom att din sida dyker upp naturligt i sökresultaten när de söker efter något relevant. Organisk trafik är extra värdefull eftersom den ofta är mer målinriktad – dessa besökare letar aktivt efter det du erbjuder. Dessutom är det en långsiktig investering som kan fortsätta ge resultat år efter år, till skillnad från betald trafik som upphör så fort du slutar betala för annonserna.

ELI5: Det är som att folk hittar till din glasskiosk för att de är sugna på glass och din kiosk råkar ligga perfekt till, inte för att du delat ut rabattkuponger på stan. De kommer för att de verkligen vill ha det du säljer!

4. Domain Rating (DR)

Ett av de viktigaste måtten på din webbplats styrka i Googles ögon. Detta poängsystem, som går från 1 till 100, utvecklades ursprungligen av Moz men har blivit branschstandard. Ju högre poäng, desto större chans att ranka högt i sökresultaten. Din DA byggs upp över tid genom en kombination av faktorer: kvaliteten på ditt innehåll, hur länge din domän har funnits, hur många och vilken typ av länkar som pekar till din sida, och mycket mer. Det är som ett kreditbetyg för din webbplats – det tar tid att bygga upp och är värdefullt att behålla. också denna vanligt förekommande bland SEO-termer då det är en viktig aspekt inom området SEO.

ELI5: Det är precis som ett betyg i skolan. Ju mer du pluggar (skapar bra innehåll) och ju mer andra smarta elever (respekterade webbplatser) säger att du är duktig, desto högre betyg får du. Och precis som i skolan tar det tid att få högsta betyg!

5. Backlinks (Bakåtlänkar)

En backlink är en klickbar länk från en annan webbplats till din sida. Varje länk till din sida kan jämföras med röster i riksdagen, ju mer röster du har, desto mer pondus och auktoritet får du. Men alla röster väger inte lika tungt – en länk från en välrespekterad nyhetssida eller branschledare är värd mycket mer än hundra länkar från okända bloggar. Det handlar inte bara om kvantitet utan framförallt om kvalitet. Att bygga bra backlinks är ett av de mest effektiva sätten att öka din trovärdighet hos Google, men det kräver tålamod och genuint bra innehåll som andra vill länka till.

ELI5: Om backlinks var godisrekommendationer skulle en rekommendation från din bästa kompis betyda mer än hundra rekommendationer från folk du inte känner. Och precis som med godis – ju bättre godis du har, desto fler vill rekommendera det till sina vänner

6. Internal Links (Interna länkar)

Detta är länkarna som kopplar ihop olika sidor på din egen webbplats. Smarta interna länkar hjälper både besökare och Google att navigera din sida och förstå vilka sidor som är viktigast. De sprider också “länkjuice” mellan dina sidor och hjälper till att bygga en stark sidstruktur. Bra intern länkning kan ofta vara skillnaden mellan en webbplats som är enkel att navigera och en där innehåll går förlorat i strukturen.

ELI5: Tänk dig din webbplats som ett stort hus. Interna länkar är som dörrar mellan rummen – de hjälper folk (och Google) att hitta rätt och förstå vilka rum som är viktigast i huset. Interna länkar är klickbara länkar mellan dina sidor.

7. On-Page SEO

Detta är allt det viktiga arbetet du gör direkt på din egen webbplats för att förbättra din ranking. Det handlar om mycket mer än att bara stoppa in några nyckelord här och där. On-page SEO omfattar allt från hur du strukturerar dina rubriker och använder interna länkar, till hur du optimerar dina bilder och ser till att din sida laddar snabbt. Det bästa med on-page SEO är att du har full kontroll över det – du behöver inte förlita dig på andra för att göra förbättringar. En väloptimerad sida är som en välorganiserad butik där kunderna lätt hittar det de söker.

ELI5: Det är precis som att organisera ditt rum. Du vill att allt ska ha sin plats, att det ska vara lätt att hitta saker, och att det ska se snyggt ut för både dig själv och dina gäster. On-page SEO är när du städar, möblerar om och gör din digitala plats så bra som möjligt.

8. Off-Page SEO

Medan on-page SEO handlar om vad du gör på din egen webbplats, fokuserar off-page SEO på allt som händer utanför din sida som kan påverka din ranking. Det inkluderar backlinks (som vi pratade om tidigare), men också sociala signaler, omnämnanden av ditt varumärke, och hur folk pratar om din sida på andra platser på nätet. Det är som ditt digitala rykte – och precis som i verkliga livet är ett gott rykte guld värt.

ELI5: Tänk dig att du har världens finaste lemonadstånd. Off-page SEO är när andra barn berättar för sina vänner hur god din lemonad är, när föräldrar rekommenderar ditt stånd till andra föräldrar, och när lokaltidningen skriver om dig som “områdets bästa lemonadstånd”.

9. Meta-titel & meta-beskrivning

En av alla SEO-termer som vore bra om du förstår. Detta är din digitala skyltfönstertext – det första folk ser när din sida dyker upp i sökresultaten. Meta-titeln är den klickbara rubriken (max 60 tecken) och meta-beskrivningen är den korta texten under (max 155 tecken). Att skriva bra meta-texter är en konstform i sig – du måste både locka läsaren och inkludera relevanta sökord, allt inom en väldigt begränsad yta. Det är som att skriva poesi för Google! En bra meta-titel och beskrivning kan drastiskt öka antalet klick till din sida, även om du inte ligger överst i sökresultaten.

ELI5: Om din hemsida var en butik skulle meta-titeln vara den stora skylten ovanför dörren och meta-beskrivningen vara den mindre texten i skyltfönstret som berättar vad du säljer. Båda måste vara så intressanta att folk vill komma in och titta! du kan enkelt testa att förhandsvisa hur bra det skulle kunna vara med hjälp av denna SERP simulator.

10. Alt-text

Alt-text är en ofta förbisedd men viktig del av SEO. Det är en text som beskriver vad som finns på en bild, och den fyller två viktiga funktioner: den hjälper personer med synnedsättning att förstå bilden genom sina skärmläsare, och den hjälper Google att förstå vad bilden föreställer. En bra alt-text ska vara beskrivande men koncis, och inkludera relevanta sökord på ett naturligt sätt. Det är ett perfekt exempel på hur bra SEO och tillgänglighet går hand i hand.

ELI5: Tänk dig att du beskriver en bild för någon som inte kan se den, kanske över telefon. Alt-text är precis det – din beskrivning av bilden så att alla kan förstå vad den visar, även de som inte kan se den eller när bilden inte laddar.

11. Sökord (Keywords)

Detta är grundstenarna i all SEO – de ord och fraser som dina potentiella kunder använder när de söker efter det du erbjuder. Men det handlar inte bara om att välja populära sökord. Du behöver hitta den perfekta balansen mellan sökvolym (hur många som söker på ordet) och konkurrens (hur många andra som försöker ranka för samma ord). Tänk också på sökintention – vad vill personen egentligen när de söker på ett visst ord? Vill de köpa något, lära sig något, eller bara få information? Att förstå och använda rätt sökord är som att tala samma språk som dina kunder.

ELI5: Det är som att veta vilka magiska ord folk använder när de letar efter just din sorts glass. Om du säljer jordgubbsglass vill du dyka upp när folk söker på “bästa jordgubbsglassen” eller “glass med färska jordgubbar”, inte bara “glass”.

12. Sitemap

Din sitemap är som en detaljerad karta över din webbplats som hjälper Google att hitta och förstå alla dina sidor. Den berättar inte bara vilka sidor som finns, utan också hur de hänger ihop och hur ofta de uppdateras. En välstrukturerad sitemap är särskilt viktig för större webbplatser med många sidor eller för nya sidor som ännu inte har så många interna länkar. Det är ett sätt att säga till Google “Här är allt viktigt innehåll på min sida, missa inget!”

ELI5: Tänk dig att du ritar en karta över ditt hus för en ny barnvakt. Du visar var alla rum finns, vilka dörrar som leder vart, och var alla viktiga saker förvaras. Din sitemap är precis en sådan karta, fast för din webbplats!

13. Bounce Rate

Detta är ett viktigt mått på hur engagerande din webbplats är. En “bounce” är när någon landar på din sida och lämnar den utan att klicka sig vidare till andra sidor. En hög bounce rate kan betyda olika saker – kanske hittade besökaren direkt vad de sökte (bra!), eller så blev de besvikna och lämnade sidan (mindre bra). Det viktiga är att analysera bounce rate i sitt sammanhang. En informationssida kan ha hög bounce rate och ändå vara effektiv, medan en e-handelssida med hög bounce rate troligen har problem.

ELI5: Det är som när någon kommer in i din butik, tar en snabb titt runt och går ut igen utan att röra vid något. Ibland betyder det att de hittade vad de letade efter direkt (som öppettider på dörren), men ofta betyder det att något inte var som de förväntade sig.

14. Anchor Text (Ankartext)

Detta är den klickbara texten i en länk. Istället för att skriva “klicka här” bör ankartexten beskriva vad länken leder till. Det hjälper både besökare och sökmotorer att förstå vad de kan förvänta sig när de klickar. Smart användning av ankartext är särskilt viktigt för SEO eftersom Google använder denna text för att förstå vad målsidan handlar om.

ELI5: Om en länk var en dörr skulle ankartexten vara skylten som berättar vad som finns på andra sidan. Istället för en skylt där det står “gå in här” är det bättre med en som säger “köket” eller “lekrummet eller alltså förklarar genom länken vad den går till. Detta hjälper även Google att förstå “huset” bättre.

15. Content Marketing (innehållsmarknadsföring)

Content marketing är som att vara en riktigt hjälpsam vän i den digitala världen. Istället för att bara försöka sälja saker, delar du med dig av värdefull kunskap och information som din målgrupp verkligen behöver. Det kan vara allt från blogginlägg och guider (som den här!) till videor och poddar. Genom att konsekvent skapa innehåll som hjälper dina besökare bygger du förtroende och expertis. Med tiden blir din webbplats en naturlig destination för folk som söker information inom ditt område, vilket i sin tur leder till bättre ranking på Google och, slutligen, fler kunder.

ELI5: Det är som att vara den snälla grannen som alltid har bra tips och roliga historier att berätta. Folk kommer hellre till någon som hjälper dem än till någon som bara vill sälja saker!

16. Google Business Profile (GMB/GBP)

Detta är ditt digitala visitkort på Google – en gratis företagsprofil som är särskilt viktig för lokala företag. Här kan du visa öppettider, adress, bilder, produkter och samla in recensioner. Det bästa? När någon söker efter ditt företag eller tjänster som du erbjuder i ditt område, kan din profil visas prominent i sökresultaten, ofta med en karta och all viktig information direkt synlig. Det är ett av de mest effektiva sätten att synas lokalt på Google. Kärt barn har många namn. Google Business Profile hette tidigare Google My Business, innan det Google Business, innan det Google Maps. De har uppenbarligen svårt att bestämma sig på Google´s avdelning för deras lokala exponering och lokala SEO.

ELI5: Tänk dig att Google är den största anslagstavlan i staden. Google Business Profile är din egen stora, färgglada affisch på den tavlan, där du kan visa bilder på din butik, berätta när du har öppet, och låta kunder berätta hur mycket de gillar dina produkter.

17. Impressions (Visningar)

Varje gång din webbplats dyker upp i någons sökresultat räknas det som en impression, oavsett om personen klickar på länken eller inte. Det är ett viktigt mått på din digitala synlighet och kan ge värdefulla insikter när det kombineras med andra mätetal. Om du har många impressions men få klick kan det betyda att din meta-titel och beskrivning behöver förbättras. Eller så kanske du rankar för sökord som inte är helt relevanta för din verksamhet.

ELI5: Det är som att räkna hur många som går förbi ditt skyltfönster. Även om inte alla kommer in i butiken är det bra att veta hur många som faktiskt ser din skylt!

18. CTR (Click-Through Rate)

CTR är ett nyckeltal som berättar hur effektiv din närvaro i sökresultaten är. Den beräknas genom att dela antalet klick med antalet visningar och visa det som en procentsats. En CTR på 5% betyder att av 100 personer som ser din länk klickar 5 på den. Men vad är en bra CTR? Det varierar stort beroende på din bransch och position i sökresultaten. Första positionen på Google har ofta en CTR runt 30%, medan position 10 kanske bara får 2%. Genom att förbättra dina meta-titlar och beskrivningar kan du ofta öka din CTR rejält.

ELI5: Om hundra personer går förbi din lemonadstånd och fem stannar för att köpa, har du en CTR på 5%. Ju godare lemonaden ser ut och ju bättre din skylt är, desto fler kommer vilja stanna!

19. Long-Tail Keywords

Detta är de längre, mer specifika sökfraserna som kanske inte används lika ofta men som ofta leder till bättre konverteringar. Medan “skor” är ett brett sökord, är “svarta löparskor för plattfot dam” ett long-tail keyword. Dessa sökord har ofta mindre konkurrens och visar tydligare köpintention. Det bästa? När du optimerar för long-tail keywords bygger du naturligt in de kortare, mer konkurrensutsatta orden också. Det är som att fånga många små fiskar istället för att jaga en enda stor val.

ELI5: Det är som skillnaden mellan att säga “jag vill ha mat” och “jag vill ha en stor pepperonipizza med extra ost och tunna kanter”. Det andra alternativet visar mycket tydligare vad personen faktiskt vill ha!

20. CPC (Cost Per Click)

När vi pratar om betald sökmotorannonsering är CPC det du betalar varje gång någon klickar på din annons. Priset varierar kraftigt beroende på konkurrensen för dina valda sökord – allt från några kronor till flera hundra för särskilt värdefulla sökord. Det smarta är att du bara betalar när någon faktiskt klickar, inte för visningar. Detta gör det lättare att beräkna ROI och justera din marknadsföringsbudget efter faktiska resultat.

ELI5: Tänk dig att du har ett lemonadstånd och betalar en krona till din kompis varje gång han skickar en ny kund till dig. Du betalar bara när någon faktiskt kommer, inte för alla som bara går förbi.

21. Conversion Rate (konverteringsfrekvens)

Detta är måttet på hur bra din webbplats är på att omvandla besökare till kunder (eller vilken annan målhandling du vill att de ska göra). En conversion kan vara ett köp, en nyhetsbrevsprenumeration, eller att någon fyller i ett kontaktformulär. En conversion rate på 2% betyder att 2 av 100 besökare gör det du vill att de ska göra. Det viktiga är att förstå vad som är en bra conversion rate för just din bransch och typ av conversion.

ELI5: Om tio barn kommer till ditt lemonadstånd och tre köper lemonad har du en conversion rate på 30%. Ju godare lemonaden ser ut och ju bättre du är på att berätta om den, desto fler vill köpa! Här handlar det alltså om att ge hemsidan kärlek i form av bra innehåll, bra bilder, enkelhet, tydlighet och korrekt struktur. Se till så du har en riktigt bra lemonad med andra ord 😉

22. Canonical URL (kanonisk url)

Detta är ett tekniskt men viktigt verktyg för att hantera innehåll som finns på flera olika URLs. Tänk dig att du har samma produkt tillgänglig via olika webbadresser – kanske en via kategorisidan, en via sökresultat, och en direkt länk. Canonical URL talar om för Google vilken version som är den “officiella” och bör indexeras. Det hjälper till att undvika duplicate content-problem och ser till att din rankingkraft inte splittras mellan olika versioner av samma innehåll.

ELI5: Det är som att ha samma bok på flera olika hyllor i biblioteket. Canonical URL är som en lapp som säger “detta är bokens riktiga plats” så att alla vet var de ska leta och biblioteket inte blir förvirrat.

23. Structured Data

Detta är som ett särskilt språk som hjälper Google att verkligen förstå vad olika delar av din webbplats betyder. Med structured data kan du berätta för Google exakt vad som är en produkt, ett recept, en recension eller ett evenemang. Detta kan leda till rikare sökresultat med stjärnor, priser, tillgänglighet och annat direkt i sökresultaten. Det är som att ge Google en extra tydlig karta över ditt innehåll.

ELI5: Det är som att sätta etiketter på allt i din butik så att både kunder och personal direkt kan se vad varje sak är – “detta är en produkt”, “detta är priset”, “detta är en kundrecension”.

24. Headings (Rubriksättning som H1, H2, H3)

Detta är som hierarkin i din text – din digitala innehållsstruktur, lite som en tidningsartikel är uppbygd. H1 är din huvudrubrik (använd bara en per sida!), H2 är dina större underrubriker, och H3 är rubrikerna under dessa. Det handlar inte bara om att göra texten snygg – rätt rubrikstruktur hjälper både besökare och Google att förstå hur ditt innehåll hänger ihop och vad som är viktigast.

ELI5: Tänk dig en bok där H1 är bokens titel, H2 är kapitelrubrikerna, och H3 är de mindre rubrikerna i varje kapitel. Det hjälper läsaren att snabbt hitta det de letar efter!

25. Sökordsanalys

Detta är grunden till en lyckad SEO. Allt börjar med en djupgående sökordsanalys, alltså att ta reda på exakt vilka ord och fraser din målgrupp använder när de söker efter det du erbjuder. Det handlar om att hitta rätt balans mellan sökvolym (hur många som söker), konkurrens (hur svårt det är att ranka) och relevans (hur väl det matchar det du erbjuder) och intention, vad de som söker vill ha.

ELI5: Det är som att vara detektiv och ta reda på exakt vilka ord folk använder när de letar efter din sorts glass. Säger de “gräddglass”, “mjukglass” eller kanske “italiensk gelato”? När du vet det kan du sätta upp rätt skyltar!

26. Schema Markup

Detta är en mer avancerad form av structured data som hjälper sökmotorer att verkligen förstå innehållet på din sida. Det kan användas för allt från produkter och recensioner till recept och evenemang. Med rätt schema markup kan din sida få särskilda “rich results” i sökresultaten, som stjärnbetyg, priser eller tillgänglighetsinformation direkt synliga i Googles sökresultat.

ELI5: Det är som att sätta extra tydliga etiketter på allt i din butik, där du inte bara skriver “produkt” utan också “ekologisk barnmat för 6-12 månader med smak av morot”. Ju mer specifik information du ger, desto lättare är det för Google att visa rätt information för rätt personer.

27. Core Web Vitals

Detta är Googles sätt att mäta hur bra din webbplats fungerar för besökarna. Det handlar om tre huvudsaker: hur snabbt sidan laddar, hur snabbt den blir interaktiv, och hur stabilt innehållet är när det laddas. En sida med bra Core Web Vitals ger besökarna en bättre upplevelse och får därför ofta bättre placeringar i sökresultaten.

ELI5: Det är som när du går på en restaurang – du vill att maten ska komma snabbt (laddningstid), att du ska kunna börja äta direkt (interaktivitet), och att ingen springer in i ditt bord så att maten skvätter (stabilitet).

28. Featured Snippets

Detta är den åtråvärda “position zero” i Googles sökresultat – den ruta överst på sidan som ger ett direkt svar på sökarens fråga. För att få en featured snippet måste du strukturera ditt innehåll så att det tydligt besvarar vanliga frågor inom ditt område. Det kan vara i form av listor, tabeller eller korta, koncisa svar.

ELI5: Det är som att vara den första som räcker upp handen i klassen och ger det perfekta svaret på lärarens fråga – så bra att läraren skriver upp det på tavlan för alla att se.

29. Local SEO

Detta handlar om att optimera din närvaro för lokala sökningar som “restaurang nära mig” eller “frisör i Stockholm”. Det inkluderar att hålla din Google Business Profile uppdaterad, samla in lokala recensioner, och se till att din adress och kontaktinformation är konsekvent över hela nätet.

ELI5: Det är som att se till att alla i ditt område vet exakt var din lemonadstånd finns, när du har öppet, och vad andra barn tycker om din lemonad. När någon frågar efter “bästa lemonaden i kvarteret” vill du att alla ska peka mot ditt stånd!

30. Indexing (Indexering)

Detta är grunden för all synlighet på Google – om din sida inte är indexerad kommer den inte att dyka upp i sökresultaten, oavsett hur bra ditt övriga SEO-arbete är. Indexering är processen där Google upptäcker, analyserar och lagrar din webbplats i sin sökdatabas. Det viktigaste att förstå är att utan indexering är din sida helt enkelt inte valbar i Googles sökresultat. Du kan ha världens bästa innehåll och perfekt teknisk optimering, men om sidan inte är indexerad spelar inget av det någon roll – din sida kommer vara osynlig för sökmotorer.

ELI5: Tänk dig att Google är som ett enormt bibliotek. Indexering är när bibliotekarien hittar din bok (webbsida), läser den, förstår vad den handlar om och ställer den på rätt hylla så att andra kan hitta den. Om din bok inte är indexerad är det som att ha världens bästa bok gömd i källaren – ingen kommer någonsin att hitta den eftersom den inte finns med i bibliotekets system!

5 viktigaste SEO-termerna att ha koll på

Om du bara ska komma ihåg fem saker från den här guiden, låt det vara dessa:

SEO (Sökmotoroptimering) – För utan denna grund kommer inget annat. Det är din karta till bättre synlighet på nätet och grunden för all digital framgång.

SERP (Search Engine Results Page) – För det är här magin händer. Förstår du hur sökresultatsidan fungerar kan du optimera din närvaro där folk faktiskt letar.

Sökord (Keywords) – De magiska orden som kopplar ihop det dina kunder letar efter med det du erbjuder. Utan rätt sökord pratar du och dina kunder olika språk.

Content Marketing – I slutändan handlar allt om att skapa värde för dina besökare. Google älskar det som människor älskar, och bra innehåll är nyckeln till bådas hjärtan.

Backlinks – Som digitala rekommendationer som säger åt Google “den här sidan är värd att lita på!” Ett starkt nätverk av kvalitetslänkar är ofta skillnaden mellan okej och fantastisk ranking.

Avslutande ord

SEO behöver inte vara rocket science. Med dessa SEO-termer i bagaget är du bättre rustad än många andra att ta dig an den digitala världen. Och kom ihåg – den bästa SEO:n är den som fokuserar på användaren först och Google sedan. För i slutändan är det människor, inte robotar, som ska gilla din hemsida.

När du väl förstår grundtermerna i den här guiden kommer du märka att mycket av det “mystiska” med SEO faktiskt är sunt förnuft. Det handlar om att göra din webbplats så bra och användarvänlig som möjligt, både för dina besökare och för Google. Med ökad förståelse blir det också enklare att kravställa mot SEO-byrån du jobbar med. Eller rent proaktivt kunna peta på webbyrån och se så du minst har grundläggande delar på plats som som möjlighet att ändra Meta-titlar och beskrivningar, Skapa rubriker korrekt och lägga till innehåll när lusten faller på att skapa en sida eller artikel.

Hör av dig om du vill ta tag i din SEO

Digital Effekt kan vi en sak eller två om SEO. Vår blandning av sökmotoroptimering, digital marknadsföring, spårning, rapportering och webbdutveckling har förbättrat rankingen och den digitala affären för många företag. Och du behöver inte bara ta vårt ord för det, våra tidigare kunder har lämnat oss några ganska fantastiska recensioner på Google och 90 % av våra kunder kommer från just rekommendationer.

Vi löser SEO-problem och lyfter kunder till toppen varje dag, thats what we do. Om du behöver ett lyft, mer leads, en bättre webb, fler besökare och kunder eller bara ett öga utifrån, hör av dig för att se hur vi kan hjälpa dig. Allt börjar med en träff där vi kollar förutsättningar, möjligheter, mål, ambitioner och konkurrens. Boka in en digital fika så snackar vi din business, ditt läge och inte minst förutsättningar.


Table of Contents